2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

luni, 1 iulie 2013

Specialiştii de mediu - baza iniţativelor de cooperare europeană în bazinul Dunării şi a Mării Negre

Pe fondul intensificării relaţiilor trilaterale (în cadrul Euroregiunii Dunărea de Jos, care a căpătat o importanţă semnificativă – de exemplu) şi a dezvoltării regionale din ultimii ani, privind realizarea proiectelor cu finanţare europeană de către cele trei state vecine, la graniţa Uniunii Europene, România, Rep. Moldova şi Ucraina, printre organizaţiile care şi-au dovedit profesionalismul, dar şi implicarea inovativă în domeniile vizate de proiectele propuse, de importanţă deosebită s-au dovedit cele care au desfăşurat activităţi de cercetare ştiinţifică şi management de mediu.
În contextul noilor prioritizări ale programelor europene de vecinătate şi parteneriat pentru statele din bazinul Dunării dar şi cele aferente Mării Negre, activitatea unor astfel de organizaţii devine vitală în conştientizarea problemelor de mediu şi dezvoltare regională. În condiţiile în care România este parte a două dintre aceste iniţiative de cooperare europeană - Strategia Dunării, lansată în 2008 şi a Sinergiei Mării Negre, care a început în 2007 – competenţele în domeniul protecţiei mediului stau la baza accesării a mare parte din proiectele de finanţare viitoare.

Din România este de amintit CCEGCentrul de Consultanţă Ecologică, cu sediul în Galaţi; din Rep. Moldova amintim de RECCentrul Regional de Mediu, cu sediul principal la Chişinău (şi un centru zonal în Cahul); iar din Ucraina avem CRSCentrul pentru Studii Regionale, cu sediul în Odesa.(vezi interviuri cu reprezentanţii ong-urilor aici)

Niciun comentariu: