2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

Punte euroregională între românii din sudul Moldovei şi cei din sudul Basarabiei

Recent, un eveniment special de cultură românească - Ziua Limbii Române - sărbătorit an de an de românii de pretutindeni, la 31 august, a readus în atenţie legăturile fireşti între comunităţile româneşti din ţară şi de peste hotare.
Oameni de cultură din Iaşi (cunoscuta activistă pentru românii de pretutindeni Areta Moşu), însoţiţi de cei din Galaţi (parte componentă a Euroregiunii "Dunărea de Jos") au avut ocazia să refacă un traseu îndelung bătut, în ultimii ani, prin localităţi din sudul Basarabiei (zonă, deasemenea, din structura transfrontalieră de cooperare trilaterală România-R.Moldova - Ucraina), tocmai până în satul Hagi-Curda (Camâşovca) unde a fost ridicată, nu demult, o biserică românească purtând hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", subordonată Mitropoliei Basarabiei, dependentă canonic de Patriarhia Română.
biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Hagi-Curda
Momentul festiv a fost marcat în biblioteca parohială printr-o lansare de carte a unui localnic, Anatol Manole, în prezenţa unora dintre cei mai reprezentativi poeţi, scriitori basarabeni ai momentului, din localitate dar şi din satele apropiate, preponderente de limbă română.
Manifestarea a fost cu atât mai importantă cu cât, la eveniment a participat şi reprezentantul Consulatului României din Odesa, Ucraina, consulul Iuliana Zamfirescu. Care a conferit o distincţie oficială din partea Preşedinţiei României pentru Merite Culturale deosebite unuia dintre promotorii culturali ai limbii române în regiune, scriitorului Nicolae Moşu, totodată, preşedintele Asociaţiei "Valul lui Traian" din localitatea Tatarbunar
Grupul de gălăţeni a completat tabloul festiv donând pachete de carte religioasă dar şi de literatură în limba română, precum şi reviste şi ziare literare din partea unor organizaţii culturale şi de tineret dar şi instituţii de cult şi carte din România, cu care basarabenii au mai interacţionat în trecut.
mica bibliotecă de carte românească din localitate
Pe lângă marcarea evenimentului cultural, în mod deosebit, şi surprizele făcute micii comunităţi de poeţi basarabeni din zonă, manifestarea constituie şi punctul de plecare atât în reînodarea relaţiilor sufleteşti dar şi culturale între oamenii de litere, cât mai ales continuarea unor proiecte derulate de-a lungul anilor precum şi demararea unor alte proiecte viitoare între oameni. instituţii şi organizaţii de cultură, tineret şi media. Dar mai multe despre marcarea acestor momente şi detalii de la manifestări se pot citi pe site-ul Consulatului Român din Odesa, aici ( Lansarea cărţii "Grădina mamei" în contextul sărbătoririi Zilei Limbii Române) sau în publicaţiile din Galaţi: Monitorul de Galaţiaici şi aici sau pe site-ul Viaţa Liberă

Niciun comentariu: