2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

sâmbătă, 20 iunie 2015

Un nou rector, o nouă viziune, proeuropeană, la Universitatea Umanistã din Izmail - Ucraina

Jurnalişti şi publicişti din Galaţi au fost prezenţi în prima zi de muncã a noului rector al Universitãţii Umaniste din Izmail, Ucraina. Iaroslav Kiciuk este doctor în ştiinţe pedagogice şi este numit rector, începând din iunie 2015 şi pânã în 2020. Împreunã cu reprezentanţi ai unor asociaţii de români din regiunea Odesa-Ucraina, jurnaliştii gãlãţeni s-au întâlnit şi au discutat cu reprezentanţii universitãţii ucrainene pentru a gãsi posibilitãţi şi a identifica soluţii pentru afirmarea culturalã a românilor-ucraineni. Tânãra conducere a universitãţii a anunţat o schimbare de atitudine a guvernãrii, în perioada urmãtoare, faţã de etniile reprezentate în regiunea Odesa-Ucraina. 
Un prim semn al dezgheţului politic pro-european anunţat este înfiinţarea unui centru cultural dedicat minoritãţilor din zonã. 

  • "În regiunea Odesa din Ucraina sunt mai mult de 100 de minoritãţi care conlocuiesc împreunã cu populaţia majoritarã. Începând din acest an vom deschide în cadrul Universitãţii din Izmail un Centru Cultural care sã înglobeze tradiţiile minoritãţilor naţionale şi, împreunã sã studiem elemente de limbã, culturã şi istorie care le defineşte tradiţiile", a declarat rectorul universitãţii de la Izmail-Ucraina. 

Universitatea din sudul Basarabiei are, deja, legãturi solide cu cele douã universitãţi din judeţul Galaţi şi desfãşoarã de mai bine de cinci ani programe de colaborare universitarã şi studiu ştiinţific pe probleme şi dezvoltarea relaţiilor în cadrul Euroregiunii Dunãrea de Jos. În cadrul Universitãţii Umaniste din Izmail funcţioneazã şi o secţie de studiu a limbii române care, în momentul de faţã are 15 studenţi şi este deservitã de doi conferenţiari din cadrul Catedrei de Limbi romanice şi traduceri, a universitãţii ucrainene. 

- Educaţie modernă, în sistem european şi în Ucraina

Odată cu apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană şi de valorile democratice îmbrăţişate de statele componente, o serie de transformări au loc în statul vecin. Una dintre acestea se referă la educaţie şi un  prim pas este cel privind adoptarea şi implementarea  sistemului Bologna şi de ucrainieni, care vor să se rupă de modul sovietic în care era educaţia în ţara lor. În acest sens, un număr de instituţii educaţionale din România, ţară vecină Ucrainei şi cu puternică experienţă în acest sens, au demarat activităţi de apropiere şi sprijin faţă de omologii lor ucraineni. 

Din Galaţi - punct nodal important în parteneriatul Est-Vest - ambele universităţi locale (dar cu anvergură europeană şi internaţională), sunt deja pe malul celălalt al Prutului, în sudul Basarabiei, derulând proiecte ştiinţifice şi educaţionale. 

Unul dintre acestea este parteneriatul încheiat de Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" cu o organizaţie din sudul Basarabiei - Asociaţia „Valul lui Traian”, din localitatea ucraineană Tatarbunar. Astfel, 26 de studenţi din Ucraina învaţã la Universitatea din Galaţi sprijiniţi financiar printr-un program guvernamental. 
Decanul Facultãţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, profesorul Ivan Ivlampie - foto şi Arthur Tuluş, coordonatorul programului de Relaţii Internaţionale derulat de facultatea gălăţeană au iniţiat un proiect, plecând de la acest parteneriat, prin care profesorii gãlãţeni să încerce sã-i ajute pe colegii lor de la câteva universitãţi din Ucraina sã implementeze sistemul european de învãţãmânt Bologna.
Gălăţenii spun că paşi importanţi au fost făcuţi până acum, prin schimburile de experienţã derulate în cadrul unor conferinţe internaţionale şi bilaterale, organizate în domeniul cercetãrii. De asemenea, mulţi studenţi ucraineni, din domenii diverse, au participat la aceste conferinţe, inclusiv profesorii gălăţeni vizitând în acest fel 10 oraşe din Ucraina, printre care şi Odesa.
  • Privind adoptarea sistemului Bologna, "apropierea dintre cele douã ţãri se va materializa şi prin semnarea unui acord Erasmus+, în baza cãruia studenţi din Galaţi vor merge în Ucraina sa îşi definitiveze studiile, iar studenţii ucrainieni sã studieze într-un stat european", după cum a susţinut recent Ivan Ivlampie, decanul Facultãţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos".