2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

sâmbătă, 30 noiembrie 2013

"Înfrăţirea între şoricel şi elefant funcţionează": Metropola WUHAN are interese investiţionale în municipiul GALAŢI

Dând curs iinvitaţiei oficialilor chinezi pentru a participa la „Summitul Internaţional al Oraşului Prietenos”, organizat în capitala provinciei Hubei, metropola Wuhan, cu care municipiul Galaţi este înfrăţit alături de alte 30 mari metropole ale lumii, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, dr. Nicolae  Bacalbaşa spune că a fost onorat şi chiar copleşit de primirea deosebită a oficialilor chinezi şi, totodată, s-a arătat foarte impresionat de dezvoltarea uluitoare a oraşului asiatic.
"Este ca o înfrăţire între şoricel şi elefant" a concluzionat oficialul gălăţean la întoarcere.
"Călătoria a fost esenţială pentru viitorul nostru pentru că îmi dă speranţa că voi aduce locuri de muncă la Galaţi. Ceea ce la început era ca o idee vagă, la întoarcere a devenit o certitudine" ne-a declarat Nicolae Bacalbaşa la debutul unui interesant interviu luat la revenirea acasă.
"Atât municipiul, cât şi judeţul Galaţi, sunt înfrăţite cu structurile corespunzătoare din China, oraşul Wuhan şi provincia de aparteneţă, Hubei.(vezi aici)
- Wuhan, care este şi capitala provinciei, este imens. În ultimii 20 de ani, a devenit dintr-un oraş oarecare, o metropolă modernă de aproximativ 10 milioane de locuitori. Din punct de vedere al infrastructurii este centrul nodal al Chinei, aflat chiar în centrul ţării, nod rutier de cale ferată, aerian şi important port fluvial şi maritim, pe fluviul Yangtze.
La nivel internaţional sunt 31 de oraşe înfrăţite cu Wuhanul. Cu atât mai mult ne-am simţit onoraţi şi copleşiti de felul cum ne-au primit chinezii la evenimentul la care am fost invitaţi de autorităţile locale. Delegaţia României (cea din Galaţi) a avut un loc important printre reprezentanţii celorlalte oraşe ai căror delegaţii au primit invitaţii. Ca să vă daţi seama, de exemplu, eu am luat cuvântul al doilea, dupa primarul chinez, ceea ce reprezintă importanţa deosebită pe care chinezii o acordă Galaţiului şi relaţiilor sale de prietenie cu România din punct de vedere istoric.
  • Oraşul este construit la întâlnirea unei axe fluviale cu una feroviară foarte importantă, care leagă capitala ţării de Hong Kong, unde trec trenuri din 4 în 4 minute. Sunt 8 poduri şi 2 tunele subterane peste imensul Yangtze, un oraş acoperit pe 35 % din suprafaţă de lacuri în care parcă coboară direct munţii.
  • Am fost invitaţi la bienala de arhitectură şi design unde se proiecta viitorul metropolei, sub un concenpt interesaant „Oraşsul de fericire ecologică”, unde erau prezentate toate marile planurile de dezvoltare şi construcţie a infrastructurii din china, fiind prezente inclusiv instalaţiile de proiectare în 3d pe care, şi noi, le-am vazut fizic.
  • De fapt, aceasta caracteristică îmbină influenţele occidentului cu orientul, iar această provocare se materializează practic prin parcul de peste 200 de hectare aflat în centrul oraşului unde toţti oaspeţii invitaţi sădesc arbori ai prieteniei, ceea ce am facut şi noi. Este un complex peisagstic şi horticol uriaş.
Am remarcat două elemente definitorii la acest oraş chinez.
  • Prima caracterstică este întâlnirea dintre munte şi apă şi excesul de apă de care beneficiază oraşul. Luată într-o altă ordine de idei, apa devine o importantă resursă de exploatare pentru dezvoltarea oraşsului, care va fi folosită corespunzator prin devierea cursului de apa existent într-un sistem de canale gigantice.
  • Cea de a doua este reţeaua de comunicare. Wuhanul are cel mai mare aeroport care face parte din centrul intergat de transport, alături de calea ferată, de drumurile rutiere şi cele fluviale. De la acesta pleacă căi ferate moderne spre cele 4 puncte cardinale trenuri de mare viteză (cu 350 de km pe oră). Reţeaua de şosele te ameţeşte şi duce spre toate celelalte oraşe ale Chinei. Întreg acest Centru este deservit de un sistem universitar extrem de novator.
La nivel de delegaţie, din care am făcut parte eu (reprezentantul CJ Galaţi) şi prof. Ilie Zanfir ( în calitate de consilier local care l-a înlocuit pe primarul Marius Stan, pe numele căruia era făcută invitaţia), am avut o întâlnire cu primarul şi conducerea oraşului, după care am fost primiţi de directorul relaţiilor externe a provinciei Hubei, care are 50 milioane de locuitori.
- După discuţiile preliminare s-a hotărât să revenim cu o nouă vizită la Wuhan, în august, însoţiţi de o delegaţie mai numeroasă (10-14 personalităţi locale), pentru a stabili concret, pe baze economice, universitare şi culturale, dezvoltarea ulterioară a relaţiilor bilaterale.
     Am garantat două lucruri:
În primul rând că vom evita birocraţia sau intervenţia oricărei instituţii locale în relaţiile dintre noi.
În al doilea rând, noi trebuie să plecam din România cu lecţiile foarte bine făcute, cu documente bine întocmite şi cu un portofoliu de posibilităţi şi facilităţi pentru investiţii care să fie atrăgătoare partenerilor chinezi.
  • Trebuie să punctez relaţiile mele bune cu primăria Galaţi, în vederea capacitării parcului industrial şi a zonei libere, care nu au fost valorificate corespunzător. Plus că am luat legătura şi cu primarul din Tecuci, pentru spaţiul unităţii militare dezafectate care are toate facilităţile necesare pentru a dezvolta investiţii cu chinezii şi în zona de nord a judeţului.
Am vorbit si de cooperare universitară. Însă aici trebuie avut în vedere că la Galaţi avem circa 15 mii de studenţi, în condiţiile în care Wuhan are 40 de universităţi şi 1, 2 milioane de studenţi, adică peste 10 % din populaţia oraşului
  • Toate speachurile din întâlnire sunt prezentate în volum, noi, gălăţenii, am prezentat rolul culturii ca element ecologic de structurare. Iar primarul mi-a facut cadou un album de lux pe hârtie decupată - artă tipica japoneză - unde apare şi imaginea mea, printre portretele şefilor de delegaţii
Vizita noastră în China a fost posibilă ca urmare a implicării consulului chinez de la Constanţa, a primarului oraşului Wuhan şi a directorului  relaţiilor externe a provinciei Hubei."

joi, 28 noiembrie 2013

Muzeele gălăţene, reprezentate la Târgul (de toamnă) de Turism al României

Consiliul Judeţului Galaţi a participat cu un stand de prezentare, la Târgul Naţional de Turism al României, care s-a desfăşurat în perioada 14-17.11.2013, la Centrul Expoziţional Romexpo din Bucureşti. La acest eveniment au participat 226 de companii expozante din 11 ţări, fiind vizitat de peste 16.000 de persoane.
În cadrul târgului a fost promovat Circuitul turistic muzeal ce include Muzeul de Artă Vizuală, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii ”Răsvan Angheluţă”, Muzeul Satului ”Petru Caraman” din Pădurea Gârboavele, comuna Tuluceşti şi Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” cu secţiile sale: Muzeul ”Casa Colecţiilor” şi Muzeul ”Casa Cuza Vodă” din municipiul Galaţi, Casa Memorială “Costachi Negri” din comuna cu acelaşi nume, Casa "Hortensia Papadat Bengescu" din comuna Iveşti şi Casa Rurală „Ion Avram-Dunăreanu” din comuna Suhurlui.
Mediatizarea instituţiilor muzeale din judeţul Galaţi s-a realizat prin informarea directă a tuturor celor interesaţi şi prin distribuirea materialelor de promovare realizate în cadrul proiectului, precum mape, tricouri, semne de carte, insigne, pixuri, magneţi, pliante, albume, oglinjoare suvenir, mouse pad-uri, cărţi poştale, pungi ecologice, suporturi de pahare şi altele.
De asemenea, a fost realizat şi un film de prezentare a circuitului turistic care a fost distribuit vizitatorilor sub formă de DVD-uri, aceştia având totodată ocazia să vizioneze în standul Consiliului Judeţului Galaţi şi un spot de prezentare a instituţiilor muzeale gălăţene. În acelaşi timp, pe toată durata târgului de turism, a fost difuzat un spot de promovare a circuitului turistic gălăţean, la un post naţional de televiziune.