2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

duminică, 18 decembrie 2011

Ziua Minorităților Naționale sărbătorită în Euroregiune în mod...divers și în avans

Stabilită prin hotărâre de Guvern pentru data de 18 decembrie, în 1998, Ziua Minorităților Naționale în România a fost sărbătorită anul acesta în avans, în mai toate zonele unde populația este multietnică.
Potrivit site-ului Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, la fel ca și anul trecut, Ziua minorităţilor naţionale s-a desfășurat sub auspiciile programului mondial „Alianţa civilizaţiilor”, iniţiat de ONU. 
La București, sărbătoarea etniilor a debutat încă de pe 12 și 13 decembrie. În cele trei județe din Euroregiunea Dunărea de jos manifestările s-au derulat de pe 16 și 17 decembrie la Galați și Tecuci, pe 17 decembrie la Brăila și până pe 18 decembrie la Tulcea.

Scurt istoric: Pe data de 18 Decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase – ca document internaţional ce oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanţa prin promovarea zilei de 18 Decembrie ca zi a minorităţilor naţionale. România s-a raliat acestui context internaţional prin oficializarea Zilei Minorităţilor Naţionale din ţară.

     O trăsătură definitorie: Multiculturalitatea este o realitate trăită în România - care presupune recunoaşterea pluralismului şi a varietăţii culturale, a identităţii culturale a oricăror minorităţi. 
  • În România se pune un accent deosebit pe recunoaşterea reciprocă de valori, pe cultivarea unui spirit de dialog, pe comunicare şi colaborare între diverse culturi existente – ceea ce înseamnă deplasarea de la multiculturalitate la interculturalitate / o societate interculturală fiind cea în care etniile interacţionează. 
De-a lungul timpului, o serie de manifestări organizate cu ocazia acestei zile au reflectat diversitatea socio-culturală cu care etniile minoritare însufleţesc şi completează tradiţiile şi cultura Românească, oferind - în acelaşi timp – o privire de ansamblu asupra răspîndirii diferitelor minorităţi pe teritoriul României şi asupra modului în care tradiţiile minorităţilor şi ale majorităţii s-au influenţat şi s-au potenţat reciproc, în decursul anilor de co-existenţă.

Niciun comentariu: